Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

01-11-2011 - Worst voor de Zusters Clarissen?

De Clarissen in het klooster in Megen willen liever geen worst meer. Ze zijn vegetariër geworden. De zusters breken hiermee met een oude traditie.

Die traditie wil dat als je mooi weer wilt, je een worst moet brengen naar de Heilige Clara.

Liever kaas
In de keuken van het klooster is geen vlees meer te vinden. Volgens de zusters past dat prima bij hun sobere leefwijze en ze geven daarmee uiting aan hun zorgen voor dier en milieu. Daarom vragen de zusters aan mensen die mooi weer willen om met kaas, fruit of eieren te komen.

Geen goed weergarantie
Overigens mag je ook met lege handen de zusters om gebed vragen. Een goed weergarantie geven de zusters niet af. Ze geven wel de verzekering dat ieder verzoek om gebed wordt gehonoreerd.


Carnaval in Kruikenstad
Het is een jarenlange traditie om kort voor carnaval een worst naar de Clarissen te brengen met het verzoek om te bidden voor mooi weer tijdens de buitenevenementen. Dit gebeurde tot begin jaren negentig in het toenmalige zusterklooster in de Lange Nieuwstraat in Tilburg. Toen de Clarissen verhuisden naar een bejaardencommuniteit in Someren, werd de worst door Prins en gevolg voortaan naar die gemeente gebracht. In 2005 gaven de zusters aan in verband met een verbouwing het bezoek een keer over te willen slaan. Daarop ging de Carnavalsstichting Tilburg op zoek naar een alternatief en kwam uit bij de Clarissen-Coletinen in Eindhoven.

De worst wordt ieder jaar beschikbaar gesteld door keurslager Kees van Oers.Bron: omroep brabant / kruikenstad.com


Delen via:
| More