Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

Carnavalskleding

Wil je dit jaar iets unieks? Geen boerenkiel of slappe wegwerp-outfit? Bestel dan tijdig je carnavalskleding, want de meeste carnavalskleding wordt in januari al verkocht.


Verkleed jezelf bijvoorbeeld naar de grootste carnavalstrend van 2011.

De Geschiedenis van het verkleden

Hoe de  carnavallisten zich toen verkleedden, is niet zo moeilijk te achterhalen. Krantenverslagen en vooral de processen-verbaal lichten vaak een tipje van de vastenavondsluier op. Het zal wellicht niet verbazen dat de arbeidersbevolking, de voornaamste deelnemers van het straatcarnaval, zich geen pralerige pakken konden veroorloven. Voor hen was het zich verkleden in afgedragen kleren van echtgenoot of echtgenote de goedkoopste oplossing. Dat het niet de bedoeling was hierbij fraai uit de hoek te komen werd al snel duidelijk. Door de economische crisis was dit voor de werklieden ook niet mogelijk. Men had vaak geen begrip voor de situatie van de arbeidersbevolking en beschreef hen als "onnoozele snullen in slordige en vuile kleedij omhuld". 

Het waren vooral mannen die afgedragen of versleten kleren van hun echtgenote aantrokken. Er verkleedden trouwens ook heel wat vrouwen zich in man. Slechts diegenen die het zich financieel konden permitteren huurden of kochten een kostuum.