Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

Zomercarnaval

Onder andere Rotterdam en Tilburg hebben in de zomer een carnavalsoptocht, Zomercarnaval. Deze vaak op Caraïbische leest geschoeide optochten vinden in de zomer plaats. In Limburg is er enige ophef ontstaan nadat een Carnavalsvereniging had besloten ook een Zomercarnaval te organiseren. De overkoepelende Carnavalsorganisatie daar royeerde toen die vereniging, omdat het niets met elkaar te maken zou hebben.

Echter, Zomercarnaval, wat voornamelijk in de Zuid-Amerikaanse landen wordt gevierd, en het Carnaval van onder de grote rivieren hebben dezelfde wortels, die liggen in het katholieke geloof. De katholiek kolonisten uit Spanje en Portugal vierden ook vormen van Carnaval voordat de vastenperiode begon, deze vormen zijn echter zeer verschillend van de manier van Carnaval vieren die wij kennen.

T-Parade, Zomercarnaval in Tilburg

Tijdens de T-Parade veranderd de binnenstad van Tilburg weer in een veelkleurige oase. Tilburg laat zien dat leven met verschillende culturen een wereldfeest  is. 52 Groepen uit ongeveer 30 verschillende culturen maakten er samen met het publiek een geweldig feest van.

Jean-Pierre van der Meijs, voorzitter Stichting T-Parade: “Opvallend dat we dit jaar veel nieuwkomers van buiten de stad mochten ontvangen. Zo wordt de T-Parade van een Tilburgs feestje, een Brabants feest en in de toekomst een nationaal festijn. Het was een geweldig feest met bijzondere samenwerking tussen de verschillende groepen dat we volgend jaar nog verder willen professionaliseren.”
 
Jan Hamming, wethouder integratie: “Fantastisch om mee te mogen maken dat zoveel verschillende culturen samen feestvieren. Zowel in de Parade als in het publiek. Dit geeft vertrouwen voor onze gemengde samenleving.”
 
De T-Parade heeft inmiddels een vaste datum. De komende jaren staat de eerste zondag van juli in het teken van dit kleurrijke evenement. In 2011 is dat op zondag 3 juli.