Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

01-02-2011 - Het Leuterconcours, een avond vol grappen en grollen


Kruikenzeikers zijn niet vies van leuteren, dat is bekend. Maar er zijn 7 Kruiken bij die het wel erg bont maken. Zaterdag 5 februari organiseren de Carnavalsstichting Tilburg en K.V. de Fenprúuvers gezamenlijk het Leuterconcours. In Theaters Tilburg gaan de beste Leuterèrs van Kruikenstad strijden om de felbegeerde titel "Opperleuterèr van Kruikenstad".


De volgende Leuterèrs zullen te bewonderen zijn op het Leuterconcours:
Piet Derix als Sjefke Gruun (nieuwkomer),
Arthur van de Kwartel als Fraans Straotenmaker (winnaar 2010),
Patrick Schijvens als Klutje Klapbaand,
Jan Voogt als Jaoneke is kwaod,
Toon van Erp als Toon Kiep,
Ludo van Vliet als Fredje Maos (nieuwkomer),
Lion Spijkers als Pirke de buschauffeur (nieuwkomer).
 

Veel Leuterèrs komen van de Tonpraot Akkedeemie. Deze is opgericht door Frans Verbunt in samenwerking met de Stichting Tilburgse Taol. Frans Verbunt (Fraans Kruik) was een onnavolgbare Leuterèr die vele malen "Opperleuterèr van Kruikenstad" is geweest. Helaas is Frans veel te vroeg overleden. Gelukkig leeft zijn nagedachtenis voort in de nog altijd actieve Tonpraot Akkedeemie.

Zo’n 35 jaar geleden organiseerde Karnavalsvereniging de Fènpruuvers voor het eerst het Leuterconcours. De Tilburgse Carnavalsstichting kreeg tijdens het 11-jarig jubileum het Leuteren cadeau van de Fènpruuvers. Vanaf die tijd organiseren ze samen het Leuterconcours. Deze Leuterèrs staan garant voor een avond vol hartelijke lach. Burgemeester en Wethouders worden door de heren in hun buut vaak op de hak genomen en de veranderingen in Tilburg worden op zeer ludieke wijze aan het licht gebracht en besproken.

Een zeer deskundige vakjury zal de Leuterèrs beoordelen. Onder andere Marion Kriellaars, als dochter van Frans Verbunt natuurlijk zeer bekend met het Leuterconcours, gemeenteraadslid Maarten van den Tillaart en Lout Donders van Omroep Brabant mogen gaan uitmaken wie zich in 2011 "Opperleuterèr van Kruikenstad" mag noemen.


Delen via:
| More

Leuterconcours

Datum
Locatie
Tijden
Algemeen