Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

21-10-2010 - Voorbereidingen Blerconcours

Op 28 November wordt het muzikaal smullen voor carnavalsliefhebbers tijdens het Blèrconcours. Vele tientallen kapellen spelen in 013 hun mooiste liederen in twee categorieën. Vür de Leut en Blèren. De inschrijvingen lopen momenteel binnen en veel kapellen zijn al volop een nieuw nummer aan het componeren of instuderen.


De Buntstekers, Winnaar Tilburgs Carnavalslied
Winnaars van ‘Vür de Leut’ waren vorig jaar De Frutbloazen, die met hun compositie 013 op hun kop zetten. De Buntstekers met Ut Kriezusjusmeejbruurkuskoor wonnen de categorie ‘Blèren’ en vertellen nog eens over wat dat teweeg brengt.


Want als je al negen keer het Blèrconcours gewonnen hebt, dan weet je goed hoe je een succesvolle carnavalskraker schrijft. ‘Ut Kriezusliekuh’ was de winnaar in 2009. Het nummer was een jaar lang hét carnavalslied van Tilburg. Een jaar lang te horen als de Prins van Kruikenstad acte de présence gaf. Peter Musters van de Buntstekers vertelt: “Ook als je vaker gewonnen hebt blijft het een heel apart gevoel als je wint. Het is erkenning voor wat we doen en voldoening voor de moeite die we er in steken. Dus is het ook heel apart om dan je nummer zo vaak weer terug te horen.”

De totstandkoming van een winnende kraker neemt nog best wat tijd in beslag. “Dit jaar zijn we net na de zomervakantie begonnen. Met elkaar om tafel nadenken over tekst en thema van het lied. Toen we het over het thema eens waren is onze tesktschrijver Peter Teurlings er mee aan de slag gegaan. Eenmaal tevreden met die tekst heeft onze arrangeur Pieter de Kok de muziek erbij gecomponeerd en het tot een eenheid gesmeed. Ik ga nog niet teveel verklappen over het nieuwe lied, maar ga er maar vanuit dat het een saluut aan de Prins is.”

Tips voor nieuwkomers heeft Musters wel. “Het liefst begin je op tijd. En als je het moeilijk hebt moet je niet schromen om eens bij ervaren kapellen je oor te luister te leggen. Zelf vinden we het ook leuk om mensen te helpen of tips te geven. Hoe meer deelnemers, hoe mooier het blèrconcours.”

Musters is te spreken over de kwaliteit van de groepen. “Natuurlijk is er soms wat verschil, maar iedereen die wat vaker heeft meegedaan wordt ook echt steeds beter. Bij ongeveer zes kapellen die ieder jaar mee doen denk ik dat de strijd echt op muzikaal hoog niveau gevoerd wordt. Daarnaast is de opnamekwaliteit ieder jaar beter en zet iedereen altijd net even een stapje verder.”


Rens Merkelbach, presentator Blèrconcours

Als fanatiek carnavalsvierder kwam ik vijf jaar geleden voor het eerst in contact met het Blèrconcours. Dat klinkt misschien vreemd, maar voor mij bestond carnaval uit 5 dagen ongegeneerd genieten tijdens carnaval zelf en niet uit het hele traject wat anderen blijken te volgen, meteen vanaf de dag dat carnaval weer voorbij is…..

Ik ben Rens Merkelbach, een echte Tilburger, die carnaval alleen maar leuk vindt in mijn eigen Kruikenstad. Ik kom als freelance presentator op veel verschillende plaatsen terecht, maar de wereld van het blèrconcours was voor mij compleet nieuw. Carnavalsverenigingen, fanatici, liefhebbers, muzikanten, tekstschrijvers, toeschouwers, er blijken heel veel mensen het hele jaar bezig te zijn met dé nieuwe carnavalshit van het komende kruikenfeest.

Toen ik werd gevraagd het Blèrconcours voor het eerst te presenteren in 2006 aarzelde ik geen moment. Muziekcommissie, jury, 1500 toeschouwers, veel inzendingen, twee categorieën, entertainment in de pauze en ik die het aan elkaar mocht praten. Het klikte meteen tussen mij en het Blèrconcours. De carnavalssfeer proefde ik nog nooit zo vroeg in de tijd, en ik begreep óók nog wat hier aan de hand was. Carnaval is iets bijzonders voor diegenen die het fanatiek vieren. Sommigen zullen het nooit begrijpen……..!


Tijdens het Blèrconcours strijden velen om de titel, dé carnavalshit, de juryprijs en de eeuwige roem. Met een grote glimlach op mijn gezicht, een Bacardi cola in mijn ene hand en een microfoon in mijn andere hand, probeer ik telkens weer vanaf het podium het feest voor de deelnemers en het publiek zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Carnaval is het enige moment per jaar waar iedereen beter functioneert met een drankje in de hand, rare kleren aan, bijzondere muziek, vette snacks en weinig slaap. Dat alles geldt voor mij al tijdens het Blèrconcours. Ik ben elk jaar weer verbaasd over de diversiteit van de muziek en de kleurrijke outfits waar mensen ook minimaal maanden aan gewerkt moeten hebben. De sfeer die ik voel op deze dag probeer ik vast te houden en mee te nemen richting het grote feest aan het begin van het jaar. Door het presenteren van deze happening heb ik altijd voor het eerst weer zin in carnaval……

Normaal gesproken wordt een presentator maar 1, of hooguit 2 jaar gevraagd het blèrconcours te presenteren. Ik mag dit jaar voor de 5e keer het podium betreden om er weer een onvergetelijke middag van te maken. Wat een eer! Zoals ik al zei……het klikte meteen tussen mij en het Blèrconcours!


Kaarten voor het Blèrconcours kopen?
De meest muzikale en carnavaleske talenten presenteren zich in de nationale poptempel 013 aan het publiek. Daar wilt u bij zijn! De prijs voor een kaartje is €5,00. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Entreekaarten zijn verkrijgbaar bij:

Pijnenburg schoenen Korvelseweg 6
Van Baast dameskleding Wagnerplein 38
Kassa Poptempel 013
Alle stichtingsevenementen.
Per email te bestellen: muziek@kruikenstad.nl

Voor beginnende zangers, koren, schrijvers en kapellen is er altijd ruimte om mee te doen aan het concours. Interesse? Of zoek je een club om het samen mee te doen? Laat het even weten op muziek@kruikenstad.nl. Daarna zal de Muziekccommissie van de Carnavalsstichting Tilburg vol ijver aan de slag gaan om deze verenigingen en orkesten aan elkaar te koppelen.


Delen via:
| More

Blerconcours

Datum
Locatie
Tijden
Algemeen