Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

06-09-2010 - Tilburgs volkslied als beltoon van Stichting Tilburgse Taol

De Stichting Tilburgse Taol heeft het Tilburgs volkslied als beltoon (ook wel ringtone) voor mobiele telefoons uitgebracht. Het volkslied als beltoon kan hieronder gratis worden gedownload. Voor de beltoon is een versie van het volkslied gebruikt die is gearrangeerd door Harry Swinkels en die is gezongen door Janneke van Heeswijk. Beltonen zijn zeer populair. Het zijn korte muziekjes of geluiden die worden afgespeeld als een mobiele telefoon wordt gebeld. Er bestaan talloze verschillende soorten ringtones. Vaak worden ze gebruikt om de telefoon iets persoonlijks te geven. Precies daarop sluit het nieuwe initiatief aan van de Stichting Tilburgse Taol.
De Stichting Tilburgse Taol timmert al jaren aan de weg met typisch Tilburgse hebbedingetjes. Bekend zijn onder andere het Leesplènsgske, een pennenbakje, een set om Sjèpwaoter te maken, een Nisselplèngske (om kinderen te leren een schoen te strikken) en dergelijke. Deze producten zijn populair omdat Tilburgers er hun identiteit mee uit kunnen drukken. In dit kader past het initiatief van het Tilburgs volkslied als beltoon. Het Tilburgs volkslied met de beroemde beginregel ‘’k Zie oe daor zo gèère ligge Tilbörg waor ‘k geboore ben’ is van oorsprong een gedicht van de op Korvel geboren pater Piet Heerkens. Later werd het op muziek gezet door frater Eufrasius.

Het volkslied is in talrijke variaties uitgevoerd. Het wordt onder meer gezongen aan het begin van Tilburg Zingt. De uitvoering die is gebruikt als beltoon is oorspronkelijk gearrangeerd en gezongen in het kader van het jaarlijks liedjesfestival voor basisscholen. Ook dit festival is een initiatief van de Stichting Tilburgse Taol, samen met Factorium en Stadsmuseum Tilburg.

http://www.tilburgsetaol.nl/ringtonetilburgsvolslied.htm


Delen via:
| More