Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

11-11-2009 - elf-elf

Vandaag is het weer de 11e van de 11e. Het carnavalsseizoen gaat weer beginnen. Zoals iedereen weet zal vanavond in de schouwburg tijdens het elf-elf feest de nieuwe stadsprins en raad van XI gepresenteerd worden.

Waarom 11-11?
Carnaval is ook een uitbundig feest. Ook speelt het getal 11 een grote rol bij het feest. 11 is het getal van de gekken, want men gelooft dat je gek wordt als je door een elfje gebeten wordt. 11 November is de Gekkendag en carnaval is het feest om gek te doen, om te `faseln` om het met een woord uit die tijd te zeggen. Van dit woord is dus niet alleen `vasten` maar ook `bazelen` (onzin uitkramen) afgeleid.
Het getal 11, twee Únen naast elkaar, is net als het dragen van maskers en vermommingen een teken van gelijkheid. Het getal elf heeft een speciale betekenis in het carnavalsgebeuren. Op de elfde van de elfde maand benoemen carnavalsverenigingen een Raad van Elf en kiezen zij een nieuwe Prins Carnaval. Sommigen stellen dat de elfde van de elfde maand een wezenlijke datum is omdat hij exact 44 dagen voor Kerstmis valt. Elf november is ook de feestdag van St. Maarten.
Volgens anderen is het getal elf afgeleid van het Oudgermaanse `alf`, een lucht- of watergeest. Het begrip `alfsch`, dat al uit de middeleeuwen stamt, betekent zot of dwaas. `Alfen` is schertsen, iemand beetnemen.


Delen via:
| More