Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

19-01-2009 - Hendriks, opperleuterèr

Winnaar van het Leuterconcours 2009 is Henri Hendriks, die met zijn creatie `gewôôn unnen allochtoon` de lachers wel erg op zijn handen had. Grappen over afslaande brommers die tóch rechtdoor gingen, en warme mutsen en hete worsten in de Hema zorgden ervoor dat het publiek in Theaters Tilburg hem zeker ééns per minuut op een lachsalvo en applaus trakteerde. Naast de eerste plaats werd Henri ook winnaar van de publieksprijs. Hij was daar (zoals de kop vast al deed vermoeden) heel erg blij mee.
De grappen over de Tilburgse politiek waren dit jaar heel creatief verzonnen. Het gevallen college, Hans Smolders, Aartsengel Aarts en de malle Mall werden regelmatig mikpunt van spot en vaak ook hoongelach. Dat is natuurlijk zoals het hoort bij het leuteren, want twintig procent van de uitslag wordt bepaald door de actualiteitswaarde die de buuts van de leuterèrs hebben.
Saillant detail is wel dat Henri begin december (drie weken voor de voorselectie in café de Fijnproever nog geen idee had met welke creatie hij in de ton zou komen te staan. Op aandringen van mede-leuterèr Patrick Schijvens schreef hij zich toch in. Voor het eerst won in Kruikenstad een tonpaoter die zich tijdens zijn buut niet bediende van het Tilburgse dialect, maar er alleen maar naar verwees.
De lach van een avond als het leuteren gaat zoals zo vaak vergezeld van een traan. Henri Hendriks droeg zijn eerste plaats en de overwinning op aan oud-leuterèr Cees Verhulst die kort voor het leuterconcours overleed.


Delen via:
| More