Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

09-01-2009 - Mascotte Tjeuke

De Carnavalsstichting Tilburg heeft altijd oog gehad voor de kleine Kruiken en Kruikinnen van Kruikenstad, maar dat is met het 44-jarige lustrum van het openbare carnaval in Kruikenstad nog veel intensiever geworden. Naar aanleiding van de tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek die ter ere van dat lustrum is gehouden, heeft de CST een educatief pakket samengesteld voor de basisscholen en het voortgezet onderwijs in Kruikenstad. Zo zijn er leskisten gemaakt waarmee de kinderen van Kruikenstad de betekenis van carnaval en alle gebruiken en tradities die daarbij horen kunnen leren. Die leskisten waren zo`n groot succes en de reacties waren zo positief dat het educatieprogramma van de CST dit jaar nog grootser zou moeten worden aangepakt.

Vorig jaar waren er al lesvellen met opdrachten voor de kinderen, maar dit jaar wilde de subcommissie Educatie een heus doe- en werkboek maken, waarin op speelse wijze de geschiedenis en tradities van het carnaval aan de kinderen worden overgebracht. Dat werkboek moest natuurlijk wel op spetterende wijze geïllustreerd worden. Via-via kwam men op het spoor van Jeroen de Leijer, die bekend is van Eefje Wentelteefje. Jeroen verzorgde de tekeningen voor de schoolkrant van de basisschool van zijn kinderen en de subcommissie Educatie had de indruk dat Jeroen de Leijer met zijn unieke tekenstijl ideaal zou zijn voor het doe- en werkboek. Dat werd helemaal bevestigd nadat de subcommissie de “kleur-je-eigen-confetti” kleurplaat van Jeroen de Leijer onder ogen kreeg. Dat was de humor waarnaar men op zoek was.

Jeroen de Leijer werd dan ook benaderd en bleek zeer enthousiast om mee te werken. Al snel werd er gebrainstormd. Het idee was om naast de Kruikenzeiker, het bekende symbool van het carnaval, ook een figuur te verzinnen die carnaval uitdraagt specifiek richting de kinderen van Kruikenstad. Een figuur die, net zoals de kinderen, misschien ook niet precies weet hoe carnaval werkt, maar het wel vreselijk leuk vindt om carnaval te vieren.

Tijdens het brainstormen bleek echter dat de reacties over en weer zo enthousiast waren dat het idee van zo`n centrale figuur al snel veel groter werd dan alleen het doe- en werkboek. Dat kon natuurlijk niet zonder naam en ondanks vele suggesties bleek al snel dat de allereerste naam die door Jeroen de Leijer werd verzonnen de leukste was: carnaval in Kruikenstad wordt voortaan door de kinderen gevierd samen met Tjeuke. “Het was eigenlijk heel toevallig hoe ik op die naam kwam,” vertelt Jeroen de Leijer, “ik was al bezig met de tekeningen, maar had nog geen naam. `s Ochtends vroeg zat ik op de fiets bij de Veldhovenring en zag ik dat er een straat was die het “Tjeuke Timmermanspad” heet. Dat klonk eigenlijk hartstikke goed, en vanaf dat moment was eigenlijk al duidelijk dat het Tjeuke zou gaan worden. Erg leuk is natuurlijk dat in de naam Tjeuke ook de T van Tilburg terugkomt.”

“Tjeuke is een 11-jarig manneke uit Kruikenstad, die is geboren in een carnavalsgekke familie. Zijn vader zit bij de Görkese Turken, zijn moeder bij De Tunnelplekkers, tante Nel zit bij de Narretjes, en zo zit er binnen zijn familie wel iemand bij elke carnavalsvereniging van Kruikenstad”, vertelt Jeroen de Leijer, “dus dat Tjeuke van carnaval houdt is wel duidelijk. Zelf heeft hij echter nog geen vereniging en hij weet ook nog niet helemaal precies hoe het allemaal werkt met carnaval in Kruikenstad, net zoals de kinderen die het doel zijn van het educatieprogramma van de Carnavalsstichting.”

De kinderen zullen Tjeuke dan ook de komende tijd veel vaker gaan zien en ze zullen samen met Tjeuke het carnaval zoals dat in Kruikenstad aankomend jaar al voor de 45e keer wordt gevierd kunnen gaan ontdekken. Niet alleen in het doe- en werkboek, maar ook op de website van de Carnavalsstichting, www.kruikenstad.nl, en in alle andere uitingen van de Carnavalsstichting die gericht zijn op kinderen zal Tjeuke opduiken, naast het vertrouwde boegbeeld van de Kruikenzeiker. Als klap op de vuurpijl wordt in samenwerking met de (wagen)bouwende verenigingen een heuse Tjeuke-pop gemaakt die tijdens het carnaval te zien zal zijn en zelfs in de Kènderstoet zal gaan meelopen.

Het mag duidelijk zijn: met Tjeuke krijgen de kleine Kruiken en Kruikinnen eindelijk ook hun speciale mascotte die samen met hen carnaval kan vieren, zodat het gezegde “jong geleerd, oud gedaan” hopelijk zal gelden en het carnaval in Kruikenstad ook de komende jaren en jubilea een geweldige toekomst tegemoet zal gaan. Aan het enthousiasme van de commissie, Jeroen de Leijer en Tjeuke zal het alvast niet liggen!


Delen via:
| More