Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

30-12-2008 - Brabantse Carnavals Federatie

In de provincie Noord-Brabant wordt sinds mensenheugenis de “vastelavont” gevierd. Wie de oude archieven erop naslaat komt regelmatig aantekeningen tegen waarin melding wordt gemaakt van betalingen voor festiviteiten en/of uitgaven aan extra eten en drank. Er zijn vele gegevens te vinden over toneelstukken, het maken van muziek en het dragen van kostuums en maskers. Ook wordt her en der melding gemaakt van zeer specifieke lokale tradities. Verschillende kunstenaars zoals Jheronimus Bosch en Pieter Breughel gebruikten de Vastenavondsymboliek in hun schilderijen.
Ook gedurende de generaliteitsperiode (17e-18e eeuw) is er nog aanwijsbaar sprake van vieringen zij het, vanwege verboden door de hervormde bestuurders, beperkt. In de negentiende eeuw bloeien in diverse steden de Vastenavondvieringen weer op wat de basis vormt voor het huidige feest dat, zeker door de opleving na de Tweede Wereldoorlog, tot een ongekende schakering aan uitingen in kostumering en tradities leidde. Honderden carnavalsverenigingen en honderdduizenden vierders maken er ieder jaar een bijzonder feest van. Onweerlegbaar behoort het carnavalsfeest, dat als zesde wordt vermeld op de nationale lijst van meest populaire tradities, tot het patrimonium van de Provincie Noord-Brabant. Een cultuurhistorische en sociaaleconomische uiting die zonder meer gekoesterd dient te worden.

Aan het begin van het Nationale Jaar van de Tradities, op zondag 11 januari 2009, zal, mede om de eerder genoemde reden, in Golden Tulip Hotel Central te ’s-Hertogenbosch de Brabantse Carnavals Federatie feestelijk worden opgericht.

Het initiatief tot de oprichting werd, op verzoek van een van de algemene vergaderingen van Brabantse carnavalsorganisaties, genomen door de vijf overkoepelende carnavalsorganisaties van Bergen op Zoom, ’s-Hertogenbosch, Prinsenbeek, Tilburg en Valkenswaard.

De BCF pretendeert een belangenorganisatie te zijn van overkoepelende carnavalsorganisaties die slechts voorwaardenscheppend zal optreden door advisering en gezamenlijke uitwerking van initiatieven op uitsluitend organisatorisch gebied. De BCF zal zich op geen enkele wijze inlaten met de traditionele vieringwijzen zoals die in de verschillende gemeenten zijn ontstaan en zullen ontstaan.

Eerdere meldingen: http://www.ed.nl/carnaval2009/3962996/Samenwerking-carnavalsclubs-Brabant.ece


Delen via:
| More