Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

06-01-2008 - Maureen Smeets winnaar Leuterconcours (Update)

Maureen Smeets heeft zojuist als Aans Jaanse de 1e en de publieksprijs gewonnen op het Tilburgse Leuterconcours.

Maureen Smeets heeft in Kruikenstad Jan Voogt weer afgelost als Opperleuterer. De laatste zes jaar was telkens een van beide de beste tonprater van Tilburg.

Aans Jaanse (Maureen Smeets) kon grof zijn: Ons moeder voelde zich niet goed.De dokter adviseerde een modderbad te nemen. Helpt dat? Dat weet ik niet, maar dan kunde vast wennen aan de grond.

Of grappig: Ik had een stille aanbidder, maar hij maokte toch een hoop geweld. En bij een intieme ontmoeting: Als het beneden werkt, staot `t boven stil.

Maureen Smeets kon zich heerlijk uitleven in het typetje `Aans Jaanse` dat zomaar zwanger was geworden van pastoor Harm Schilder ("Ik hoop dat mijn kiendje straks gistelijk in orde is"). Ze scoorde bij de vakjury zo hoog dat ze de concurrentie letterlijk dik voorbleef en zich `Opperleuterèr van Kruikenstad 2008` mocht noemen. Ook de bezoekers in Theaters Tilburg vermaakten zaterdag zich opperbest met de winnares van 2004 en 2005. Ze won ook de publieksprijs. Toch was ze zelf niet zo overtuigd van haar optreden: "Ik had een goed begin en einde. Daartussen kabbelde het teveel". Ze had ook lang getwijfeld om deel te nemen aan het Leuterconcours: "Privé heb ik een klotejaar achter de rug. Psychisch veel te verduren gehad. Toen ik las dat ik nog één week de tijd had om me aan te melden, ben ik op een avond gaan typen. De knop radicaal omgezet. De tekst rolde er zo uit. In een keer tachtig procent alles goed. Daarna heb ik de buut een paar keer bijgeschaafd. Tijdens het Vurleuteren liep het nog niet zo goed. Ik hoorde om me heen dat ik toen niet voluit zou zijn gegaan, maar dat was niet zo. In de grote zaal ging ik als een trein en in de Studiozaal was het net of ik aan de bar hing". Met zeven deelnemers was het zaterdagavond qua aantal wat dunnetjes gesteld. Een aantal `vaste klanten` liet het om uiteenlopende redenen afweten. Niettemin was het niveau alleszins acceptabel. Al zou het niet verkeerd zijn als de nieuwe ton- praotacademie in haar lessenpakket aandacht zou schenken aan doublures van grappen. Als na vier of vijf keer Adje met zijn Midi, het ronddraaiende huis op de Hasselt, Harm Schilder met zijn klokkengelui of de hoertjes van Fatima voorbij zijn gekomen, dan weet iedereen het zo ongeveer wel. Al zijn er nog zoveel variaties op het thema te bedenken.

Met Toon van Erp (alias `Toon Koffieprut`) had het Leuterconcours een goede tweede in huis. Hij had uitgerekend dat een mens gemiddeld vierduizend weken te leven heeft. En wat er in dat tijdsbestek zoal kan gebeuren. Bij ouderdom: Dokter: Ligt u `s nacht te klappertanden. Nee, nee, mijn gebit en ik liggen allang niet meer samen in één bed.

De winnaar van vorig jaar en 2006 Jan Voogt scoorde als de `bruur van Jaoneke` wat onder zijn niveau en ook Christel van den Dungen als `de koffiejuffrouw op de mèrt` bracht niet datgene wat de bezoekers al jaren van haar gewend zijn: ongecompliceerde humor. Patrick Schijvens had wel een leuke: Ik leg een 50-eurobiljet bij het loket bij Willem II. Krijg ik te horen: Wat wilt u een seizoenkaart of een speler?

Debutant Ad van Belkom uit Goirle had niet de gemakkelijkste opgave om te starten. Niettemin hield hij zich dapper overeind. Al was zijn buut meer gestoeld op grappen dan op politek gerichte humor. Dat laatste is jammergenoeg al jaren steeds minder te horen.

(Bron: Brabants Dagblad)


Delen via:
| More