Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

11-02-2006 - Winkels toch dicht bij optocht

De koopzondag in de Tilburgse binnenstad tijdens de carnavalsoptocht is van de baan. Veel winkeliers willen hun zaak op die dag toch liever dichthouden. Voorts belemmert de route van d’n opstoet winkelend publiek om goed het centrum in en uit te komen.
De grootwinkelbedrijven in het centrum willen graag dat er een herkenbaar ritme komt in het schema van de koopzondagen. Tot aan dit jaar vielen die onregelmatig, wat tot onduidelijkheid bij het winkelend publiek leidde.
Vandaar dat ze een voorstel op tafel legden om vanaf 2006 consequent elke laatste zondag van de maand open te gaan.
In het voorgestelde schema zat één groot pijnpunt: de laatste zondag van mei. Dat is traditioneel de dag waarop de Meimarkt plaatsvindt. De organisatie daarvan wil absoluut niet dat het evenement gehouden moet worden als de winkels open zijn. Dat is bij wijze van proef al een keer gedaan in 1999, maar dat is op een fiasco uitgelopen.
Na overleg tussen betrokken partijen en wethouder Hans Janssen (CDA, economie) is besloten de koopzondag te verschuiven naar de derde zondag in mei.
Het college leek aanvankelijk akkoord te gaan met de rest van het schema, maar is daar op één punt van teruggekomen: de koopzondag tijdens de optocht.
Vanwege de optocht zijn veel wegen in het centrum tijdelijk afgesloten zodat bussen en auto’s een alternatieve route moeten nemen. Dat kan een verkeerschaos opleveren.
Bij de middenstand stuit het niet echt op problemen dat door dit besluit het herkenbare ritme verder wordt uitgehold. De indruk bestaat het carnavalsgedruis het publiek weghoudt dat alleen voor het winkelen naar het centrum komt. Voorts bestaat de vrees dat carnavalsvierders in de winkels voor overlast en mogelijk zelfs schade kunnen zorgen.
(Bron: www.brabantsdagblad.nl)


Delen via:
| More