Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

20-01-2006 - Kruikezeikersdag inTextiel museum

Op zondag 29 januari 2006 wordt van 12.00 tot 17.00 uur het carnaval ingeluid met de negende Kruikezeikersdag in het Textielmuseum Tilburg. Ook dit jaar zijn Prins Mark d´n Irste en zijn gevolg weer van de partij. Samen met museumdirecteur Ton Wagemakers opent Prins Carnaval deze feestelijke dag. Vorig jaar bezochten ruim 1300 mensen het op en top Tilburgse evenement. Een dag met een nostalgisch tintje vol vermaak en muziek. In 2005 stond het beeld van de alom bekende ‘Kruikezeiker’ centraal, nu kunnen de bezoekers op carnavaleske wijze het museum (her)ontdekken en hun boerenkiel ‘pimpen’ met een zelfontworpen button. Er is weer een heuse wintermarkt en ook voor kinderen is het natuurlijk genieten geblazen.

Ludieke fotospeurtocht
Middels fraaie foto’s kunnen de bezoekers het textielmuseum (her)ontdekken. Deze boeiende speurtocht is interessant voor het hele gezin.

Winterse gezelligheid
Een deel van het museum wordt omgetoverd in winterse sferen, met gezellige kraampjes en optredens van dweilorkesten. Er is uiteraard voldoende Schrobbelèr, Glühwein, warme chocomelk en erwtensoep om lekker warm én in de sfeer te blijven.

‘Pimp’ je boerenkiel
Maak thuis vast een ontwerp en zet deze tijdens de Kruikezeikersdag om in je eigen originele carnavalsbutton. Alle kleine afbeeldingen en kleuren zijn mogelijk in een cirkel met een doorsnede van 5,5 cm.

Kinderactiviteiten
Alle kinderen mogen op deze bijzondere dag ervaren hoe hun opa’s en oma’s vroeger gespeeld hebben middels traditionele Oudhollandse spelen. In het kinderatelier krijgt men volop de gelegenheid om diverse carnavaleske attributen te maken en kunnen de kinderen genieten van zoete lekkernijen.

Geschiedenis
De Kruikezeikersdag is speciaal bedoeld voor alle Tilburgers, oud én jong. Vroeger werd urine gebruikt bij het wassen, vollen en verven van de wol. Het verhaal gaat dat textielarbeiders een kruik mee naar huis namen om die te vullen met hun ‘zeik’ (urine). Die kruik namen ze vervolgens weer mee naar de fabriek. Hierdoor werden de Tilburgse textielarbeiders Kruikezeikers genoemd. Met carnaval wordt iedere Tilburger weer even een Kruikezeiker…


Delen via:
| More