Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

19-07-2005 - Kielenbal keert eenmalig terug

Het Kielenbal, het grootste binnengebeuren uit de geschiedenis van het openbaar carnaval in Tilburg, keert terug. Eenmalig. In december 2007, vooruitlopend op het 44-jarig jubileum in februari 2008, wil de Carnavalsstichting Tilburg dit massafeest nog eens organiseren. Ook het chique galafeest is in het voorlopige feestprogramma opgenomen.

Het Kielenbal moet een van de hoogtepunten worden van het feestprogramma 4 x 11. Binnen de Carnavalsstichting Tilburg is een werkgroep samengesteld die zich gaat bezighouden met de festiviteiten rond dit carnavaleske jubileum.
Het Kielenbal was eind jaren zestig in Tilburg immens populair. Vaste locatie was de Stadssporthal, die voor die gelegenheid feestelijk werd aangekleed met talloze kraampjes waar elke Tilburgse sportvereniging zijn ’stekkie’ had. De opbrengsten uit de consumpties vloeiden voor een deel terug in de clubkas van de sportclubs. Een van de initiatiefnemers destijds was ’uitbater’ Frans Verbunt die vele jaren zijn accommodatie beschikbaar stelde.
Het is nog onzeker of het Kielenbal anno 2007 opnieuw zal plaatsvinden in de Stadssporthal. „Zover zijn we nog niet“, licht voorzitter G. Appels van de Carnavalsstichting Tilburg toe. „Het wordt waarschijnlijk weer een massafeest met, naar we hopen meer dan duizend origineel geklede kielen. De werkgroep gaat er een geschikte locatie voor zoeken. Het Kielenbal roept bij de wat oudere carnavalsvierders nog altijd nostalgische herinneringen op. Het past volgens ons uitstekend in de sfeer van het 44-jarig jubileum“, meent Appels.

Het Kielenbal werd in 1969 voor het eerst georganiseerd en in 1977 voor het laatst.
De Stadssporthal was de vaste locatie voor het Kielenbal.
De Tilburgse sportverenigingen sponnen garen bij dit carnavalsgebeuren een gedeelte van de opbrengsten vloeide grotendeels in de clubkas.
Het Kielenbal vond op vrijdag- avond voor carnaval plaats.

Bron: www.brabantsdagblad.nl


Delen via:
| More