Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

Lezing Geschiedenis van Carnaval - Lezing Geschiedenis van Carnaval

LocatieBibliotheek Tilburg Centrum, Koningsplein 10
Tijd14:00 - 16:00

Toegang: € 2,00 voor leden Bibliotheek Midden-Brabant, € 4,00 voor niet-leden

Carnavalkenner Theo Fransen neemt de liefhebber van het volksfeest mee in 4000 jaar carnaval. Een snelwandeling door meer dan 40 eeuwen op zondag 17 januari in Bibliotheek Tilburg Centrum.

Lezing
De reis van Theo begint tussen Tygris en Euphraat (het huidige Irak) met een nieuwjaarsfeest. Later, rond 1100 kregen deze feestelijkheden bij het concilie van Benevento een plaats op de kerkelijke kalender en wel aan de vooravond van de vasten. Er ontstonden schitterende narrenfeesten, te beginnen in het Bourgondische rijk, met narrenbisschoppen en ezelspausen. De Reformatie beschouwde deze feesten als een ‘paepsche stoutigheid’ en met de afschaffing van de vasten leek het feest zijn rechtvaardigingsgrond te verliezen. In 1823 begon de glorieuze terugkeer, om te beginnen in Keulen, met het zogenaamde georganiseerde carnaval. Bijna 20 jaar later kwam carnaval naar Nederland. In 1839 werd Momus in Maastricht opgericht en in 1841 Jocus in Venlo. Het fameuze Oeteldonk liet nog tot 1881/1882 op zich wachten. Pas na WO II zou het carnaval beneden de rivieren geleidelijk een echt volksfeest worden, maar ook in meer dan 100 plaatsen boven de rivieren trekken optochten.

Uiteraard wordt ook kort stil gestaan bij de viering in Tilburg. Afgesloten wordt met een blik op de toekomst van dit volksfeest.

Vereniging

Contact

Evenementen kalender Carnavalskalender

Voor meer evenementen uit de Carnavalskalender van kruikenstad kun je kijken op de
Evenementen agenda Kruikenstad.