Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

D´n Inhaol - D´n Inhaol

Locatie
Tijd -

Vereniging

Contact
Algemeen
Carnavalsstichting Tilburg

Opwèrmuurke en Inhaol 27-2-2014 - Opwèrmuurke en Inhaol

D’n Inhaol is de officiële start van Carnaval. Alle Kruiken en Kruikinnen halen de Prins van Kruikenstad op het station op en gaan samen met hem de sleutel van de stad halen waarna de Kruikenzeiker op zijn sokkel kan worden gezet. Station Kruikenstad Centraal is dit jaar extra groen-oranje, in samenwerking met de NS.

D’n Inhaol wordt ingeluid door het Opwèrmuurke: De carnavalsvierders warmen zich in de Stadhuisstraat gezamenlijk op voor de officiële start van Carnaval. Vanaf 12.30 uur brengen orkesten het publiek in de gezellige carnavalssfeer en natuurlijk gebeurt dit onder het genot van een Schrobbelèrke. Na een uurtje opwarmen nodigen de voorzitters van de Carnavalsstichting Tilburg en de Optochtcommissie het publiek rond 13.30 uur uit om gezamenlijk de Prins op te halen van Station Kruikenstad Centraal. Het programma in de Stadhuisstraat wordt verzorgd door C.V. de Vrijbuiters. Onder muzikale begeleiding zal een bonte stoet van carnavalsliefhebbers via de Oude Markt, Nieuwlandstraat en Stationsstraat naar het station gaan.

Sinds 1965 arriveert de Prins per trein in Tilburg. Tot en met 1982 maakte hij gebruik van een stoomtrein. Vanaf 1983 brengt een posttrein hem naar Perron 1 van Kruikenstad. Volgens traditie arriveert de Prins met zijn Gevolg om 14.11 uur.

Na ontvangst vertrekken de Prins en zijn Gevolg rond 14.30 uur naar het Stadhuis. Een stoet van orkesten, verenigingen en carnavalesk uitgedoste Kruiken en Kruikinnen begeleidt de Prins via de Nieuwlandstraat, Stationsstraat, Oude Markt en de Stadhuisstraat naar het Stadhuis. Op het Stadhuis wordt de Prins ontvangen door het Gemeentebestuur. Volgens traditie overhandigt de burgemeester van Tilburg de Stadssleutel aan de Prins, waarmee de Prins tijdens carnaval kan regeren over Kruikenstad. Vervolgens begeeft een carnavaleske stoet zich onder muzikale begeleiding via de Oude Markt en de Heuvelstraat naar d’n Heuvel.

Op d’n Heuvel aangekomen, spreekt de Prins zijn Kruiken en Kruikinnen toe. Vervolgens plaatst hij het symbool van Kruikenstad, de Kruikenzeiker, op zijn sokkel. Na het zingen van het Tilburgs Volkslied, biedt de Prins het Tilburgse publiek symbolisch de Stadssleutel aan. Hiermee is Carnaval officieel geopend en kan het mooiste feest van het jaar beginnen.

Evenementen kalender Carnavalskalender

Voor meer evenementen uit de Carnavalskalender van kruikenstad kun je kijken op de
Evenementen agenda Kruikenstad.